Een huis kopen - hoe werkt het

In Nederland zijn er geen beperkingen op wie onroerend goed mag kopen. Ook jij kunt dus een huis of appartement kopen, mits je 18+ bent. Hoe gaat dit in zijn werk? Onderstaand hebben we geprobeerd dit zo overzichtelijk mogelijk op een rijtje te zetten.

 

1 Orientatie – Je hebt vast zelf al een gedachte over waar je zou willen wonen en welk type woning in de komende fase van je leven het beste bij jou past. Er zijn veel websites waarop onroerend goed te koop aangeboden wordt, maar de site met verreweg het meest complete aanbod is www.funda.nl. Uiteraard zijn het vraagprijzen en geen transactieprijzen die je op funda tegenkomt, maar het geeft je sowieso een idee van de prijsklasse waaraan je moet denken. Op dat moment is het goed om te schakelen met een hypotheekadviseur en na te laten gaan of deze prijsklasse op basis van je financiële – en inkomenssituatie haalbaar is. Je hypotheekadviseur zal je ook een indicatie kunnen geven van de maandlasten die hierbij horen. Het bespaart je potentieel zeer veel tijd als je weet waar je budget begint en waar het ophoudt.

Je zou ook een aankoopmakelaar in kunnen schakelen om je zoektocht te begeleiden. Een aankoopmakelaar is geen garantie op een betere koopprijs, maar met een goede aankoopmakelaar ben je wel verzekerd van inzicht in de markt op basis van o.a. lokale bekendheid en toegang tot recente transactieprijzen. Daarnaast kan het netwerk van een makelaar nuttig zijn bij het bezichtigen of bieden op populaire woningen (stap 2 en 3).

 

2 Selectie – Als je weet wat je kunt besteden en je ziet een leuke woning, dan kun je die normaal gesproken op afspraak bezichtigen. Hou daarbij het onderscheid helder tussen partijen die voor de verkoper werken (zoal de verkopend makelaar) en partijen die voor jou werken (je aankoopmakelaar of hypotheekadviseur) en laat je niet opjagen. Verkopende makelaars zullen altijd hun best doen om het object mooi te presenteren en uit te stralen dat het object erg gewild is, maar zullen in principe  geen onwaarheden vertellen als jij vragen stelt. Dus hou in gedachten: van goed doorvragen is nog nooit iemand slechter geworden. Als je twijfels hebt over bouwkundige elementen kun je eventueel ook op eigen kosten (ca € 500 all in) een bouwkundige keuring uit laten voeren. Indien er wat meer druk op de ketel staat kun je die overigens ook als voorbehoud opnemen wanneer je een bieding doet.

 

3 Bieden – Wanneer je er zeker van bent dat je de woning wil kopen, dan kun je aan de verkopend makelaar vragen hoe je een bod kunt doen. Op dat moment is het zaak om je hypotheekadviseur in te seinen zodat hij / zij eventueel rentes kan claimen of indien nodig vast voorwerk kan doen bij geldverstrekkers. In je bod kun je indien gewenst voorbehouden opnemen, zoals een financieringsvoorbehoud (aanbevolen!), een bouwkundige keuring of een nog voor de levering door verkoper te herstellen gebrek aan de woning. Daarnaast noem je uiteraard je biedprijs en – niet onbelangrijk – de door jou gewenste datum voor de levering. Zorg er voor dat je bod een beperkte geldigheidsduur heeft (bijvoorbeeld 36 uur), zodat je enige druk legt bij de verkoper om een reactie te geven. Doe je dat niet dan loop je - in het geval er meerder geïnteresseerden zijn - de kans dat jouw bod gebruikt wordt om de prijs op te drijven.

Het kan zijn dat je bod geaccepteerd wordt, dat het niet geaccepteerd wordt of dat er nog een tegenbod (laatprijs) volgt. In de laatste twee gevallen kun je óf een nieuw (eind)bod doen waarbij wederom bovenstaande van toepassing is óf het tegenbod van de verkoper accepteren. Als het tegenbod van de verkoper te ver van het door jou gewenste prijsniveau vandaan ligt dan kun je de onderhandelingen uiteraard ook afbreken. Het is netjes om dit dan ook aan de verkoper te melden. Als je niet genoeg comfort om de onderhandelingen zelf te voeren, dan kan een aankoopmakelaar je hiermee prima van dienst zijn.

 

4 Acceptatie en afwikkeling – Wanneer je bod geaccepteerd is (proficiat!) dan ga je de gemaakte afspraken vastleggen in een voorlopig koopcontract. De verkopend makelaar zal hier waarschijnlijk het initiatief in nemen, maar het recht om de notaris te kiezen die de levering gaat begeleiden / de akte gaat passeren ligt in principe bij jou als koper. In sommige steden waaronder Amsterdam is het verplicht dat de notaris ook het voorlopige koopcontract opstelt, dit vanwege de vaak grotere complexiteit (appartementsrechten, erfpacht, etc. ). Buiten Amsterdam is er wat meer vrijheid om bijvoorbeeld zelf een standaard koopcontract van het net te plukken en zelf te vullen, maar het is naar onze mening raadzaam om dit door een notaris te laten doen. Je kunt uiteraard je hypotheekadviseur of je aankoopmakelaar vragen of hij een goede en betaalbare notaris kent. Op sites als www.degeodkoopstenotaris.nl kun je zelf veel notariskantoren met doorgaans scherpe prijzen vinden, maar de kwaliteit van de dienstverlening verschilt nogal en datzelfde geldt zeker voor de mate van servicegerichtheid.

Als het koopcontract is opgesteld en alle bepalingen daarin naar je wens zijn, dan is het moment aangebroken dat je kunt gaan tekenen. Als je een aankoopmakelaar in de arm hebt genomen dan zal hij / zij het contract vooraf voor je controleren en als je geen makelaar hebt ingehuurd dan zal je hypotheekadviseur graag even een quickscan doen. Is het contract eenmaal door beide partijen getekend, dan heb jij als koper bij wet drie dagen bedenktijd waarin je zonder opgaaf van reden onder het contract uit kunt. NB het kan zijn dat derde partijen kosten gemaakt hebben die ze op jou afwentelen; denk daarbij bijvoorbeeld aan een notaris die het koopcontract voor je heeft opgesteld of een aankoopmakelaar die je alleen voor de onderhandelingen hebt ingeschakeld.

In het koopcontract staat normaal gesproken een termijn voor het financieringsvoorbehoud en voor het stellen van een bankgarantie of waarborgsom. Het is nu zaak om zo snel mogelijk – in ieder geval vóór afloop van het financieringsvoorbehoud – je hypotheek te regelen.

Het stappenplan dat daarbij hoort hebben we hier voor je uitgewerkt!

Klar Finance